• Rat

Izložba “Prođoh Bosnom ‘nako” i knjiga “Rat u Bosanskoj Posavini 1992.” predstavljeni i u Sarajevu

sarajevo2011
Dvojica  brodskih autora , Frano Piplović, autor  izložbe dokumentarnih fotografija “Prođoh Bosnom nako” i Jerko Zovak autor knjige “Rat u Bosanskoj Posavini 1992.” predstavili su svoja ostvarenja i u Sarajevu, u ponedjeljak 24. listopada. Otvaranje i postavljanje izložbe te predstavljanje knjige upriličeni su uz pomoć Hrvatskog narodnog vijeća BiH-a u prostorima Doma vojske u Sarajevu, a nazočili su mu mnogi predstavnici crkvenog, političkog i društvenog života Sarajeva, među kojima posebno ističemo nazočnost g. Živka Budimira, predsjednika Federacije Bosne i Hercegovine.

I ovu izložbu dokumentarnih fotografija bivšeh hrvatskog konzula u Bosni i Hercegovini, sa sjedištem u u Banjoj Luci g. Frane Piplovića pod znakovitim nazivom “Prođoh Bosnom ‘nako” otvorio je biskup banjolučki mons. dr. Franjo Komarica, koji se u svom obraćanju prisutnima posebno zahvalio i organizatoru i autoru izložbe što su u glavnom gradu Bosne i Hercegovine predstavili dokumente stradanja i nestajanja jednog naroda ove zemlje - hrvatskog, a s njim i dio Katoličke Crkve u ovoj zemlji. Biskup Komarica je posebno istakao “jedinstvenost ove fotodokumentacije” kojom se autor i fotografijom i riječju izrazio što misli o ovoj doista stoljetnoj kataklizmi u našoj sredini koja će trajno prozivati i ovu našu generaciju - prvenstveno generaciju intelektualaca i drugih ljudi od konkretne kadrosti! Istina treba trajno i svojih branitelja i svojih promotora!, kazao je biskup Komarica.

 

Promotori knjige Jerka Zovka “Rat u Bosanskoj Posavini 1992” bili su fra Petar Jeleč, mladi profesor povijesti  sa Franjevačke bogoslovije u Sarajevu, general Stjepan Šiber, profesori Ivo Komšić i Džemal Najetović, te sam autor. Svi promotori su  iskazali autoru veliku zahvalnost i poštovanje što se uhvatio ovako teške teme i teškog zadatka. Kako je istaknuto tijekom promocije ovo je po prvi puta da se netko usudio na ovakav dokumentaristički-istraživački način obraditi okolnosti rata i stradanja u prostorima Bosanske Posavine, napose vojne i političke komponente rata.

 

Posavska hrvatska,
28.10.2011.


Narudžba knjiga