U čijoj je funkciji SBplus.hr

Format:    21x15 cm
Broj stranica:   492
Uvez:   tvrdi
Godina izdanja:   2021.
Izdavač:   Udruga za promicanje lokalne uprave i samouprave

 

Ova knjiga je peta po redu zbirka kolumni, autora Jerka Zovka, objavljenih na brodskoposavskom informativnom portalu SBplus.hr. U ovo izdanje ušle su kolumne koje su nastale od 16. prosinca 2017. do 26. listopada 2020. godine.

Kao i u prethodno objavljene četiri knjige kolumni sa portala SBplus.hr istoga autora i u ovoj dominiraju tekstovi političkog sadržaja. Za desetak kolumni moglo bi se reći kako nemaju nikakve veze s političkim temama, dok su svi ostali tekstovi duboko  uronjeni u aktualna politička zbivanja od kraja 2017. do pred kraj 2020. godine.

Knjiga je sadržajno, a potom kronološki, podijeljena u 18 tematskih cjelina. U čak 17 kolumni, od njih ukupno 118 u knjizi, autor se bavi događanjima u Socijaldemokratskoj partiji Hrvatske (SDP), točnije postupcima njezinih glavnih aktera na nacionalnoj razini, kao i aktivnostima lidera stranke u Brodsko-posavskoj županiji te manjim dijelom u Požeško-slavonskoj županiji. To nije neobično obzirom da je Jerko Zovak bivši kandidat za predsjednika SDP-a, bivši član Glavnog odbora SDP-a, bivši SDP-ov županijski vijećnik u Skupštini Brodsko-posavske županije i bivši član SDP-a (od 1990. do 2000. godine).

Iako niti njega nije poštedio kritike, u svojim tekstovima autor je osuđivao napade na predsjednika SDP-a Davora Bernardića. U kolumni pod nazivom „Možda će trebati sazvati Konvenciju - po izbacivanju pučista“ koja je objavljena 12. srpnja 2018. autor navodi: „Tijekom 18-mjesečne permanentne harange, u kojoj su frakcionaši svakodnevno (ne)opravdano kritizirali Davora Bernardića, svi su isticali njegovu osobnu insuficijentnost, ali nitko od njih ništa učinio nije na financijskoj i programskoj konsolidaciji stranke koju su, ustvari, svojim načinom djelovanja podrivali upravo najglasniji kritičari. Dapače, stekao se utisak kako svjesno potiču stanje što gore to bolje“.

Trinaest tekstova obuhvaća i poglavlje „Mediji“ u kojima J. Zovak većinom kritizira pisanje drugih medija, ali i potiče suradnju među njima samima. U kolumni „Kome koriste loši novinari i nejaki mediji?“ objavljenoj 2. siječnja 2020. godine autor tvrdi: „Jer, dok se mi bavimo sami sobom - uglavnom glođući nečiju kost - ne možemo se baviti onima kojima bismo se, primarno, baviti trebali. Onima koji, između ostalog, bacaju koščice kako bi smo se mi imali oko čega glodati“.

Također, 13 kolumni je svrstano u poglavlje koje obuhvaća tekstove o radu gradske uprave grada Slavonskog Broda te ustanova i trgovačkih društava kojima je Grad osnivač.

Ukupno 15 kolumni autor je objavio o glavnim političkim događanjima i akterima u Novoj Gradiški (7) i Požegi (8), stavivši naglasak na postupke dvojice tamošnjih gradonačelnika.

Značajnu pažnju u svojim tekstovima J. Zovak posvetio je događaju „dugog trajanja“ točnije epidemiji novoga koronavirusa Sars-CoV-2 koji izaziva bolest Covid-19, a koja je do kraja studenoga 2020. odnijela živote preko 1.700 građana Hrvatske te znatno opteretila zdravstveni sustav u zemlji i uvela državu u novu gospodarsku krizu. U većem broju tekstova, od njih ukupno devet, na temu epidemije, autor je bio kritičan prema „donositeljima“ i/ili „pronositeljima“ epidemioloških mjera koje su trebale smanjiti broj zaraženih na području Brodsko-posavske i Požeško-slavonske županije, s naglaskom na postupanje političara među njima.

U tekstove koji dominantno govore o političkim zbivanjima u RH možemo svrstati i one uvrštene u sljedeća poglavlja: Prijepori oko vodocrpilišta u Sikirevcima, Brodsko-posavska županija (uprava, ustanove, trgovačka društva), Gradsko vijeće grada Slavonskog Broda, (Ne)zbivanja oko sveučilišta u Slavonskom Brodu, „Ovdje su politička borba i nadjebavanja sve pojeli“, Državna i lokalna birokracija, Zastupnici Hrvatskog sabora, Policijska uprava brodsko-posavska, Parlamentarni izbori u RH 2020. U osam navedenih poglavlja nalazi se ukupno 38 kolumni.

Kada je način ili stil pisanja u pitanju, autor svoje tekstove donosi čitateljima gotovo u istom pakiranju kao i u prethodne četiri knjige svojih kolumni (Za Dusparina vakta, Vođe i vođeni u brodskom Posavlju, Novogradiški lideri i Za sve je kriva šutljiva većina). Međutim, primjetno je da u ovih 118 kolumni ipak nema toliko kvalifikativa kojima je ranije autor znao otklizati iz pisanja argumentum ad rem u argumentum ad hominem, točnije od „dokazivanja koje se točno drži stvari o kojoj je riječ“, u  „pokušaj  negiranja istinitosti neke tvrdnje ukazivanjem na negativne karakteristike ili vjerovanja osobe koja je iznijela tu tvrdnju kao takvu“.

Ova knjiga nosi naziv „U čijoj je funkciji SBplus?“ ponajviše zbog prve kolumne objavljene u poglavlju Mediji. Puni naziv kolumne (uključujući i nadnaslov) glasi: „Umjesto njegovih pobočnika - SBplus u funkciji brodskog gradonačelnika Mirka Duspare“, a koja je objavljena 16. prosinca 2017.

Neki će reći kako je notorna stvar da je SBplus u funkciji Duspare iz razloga što Grad Slavonski Brod ima ugovor o poslovnoj suradnji sa izdavačem SBplus-a (vrijedan 5.000 kn mjesečno), a prostor u kojem je sjedište Udruge za promicanje lokalne uprave i samouprave je gradski prostor.

Rijetko tko će reći kako je SBplus u funkciji Danijela Marušića (HDZ), Vinka Grgića (SDP), Darka Puljašića (HDZ), Josipa Pavića (HKS), Ivana Meteša (HDZ) itd. jer i Brodsko-posavska županija, Grad Nova Gradiška, Grad Požega, Općina Sibinj, Općina Velika Kopanica i drugi imaju ugovore o poslovnoj suradnji sa SBplus-om.

Malo tko zna da je Udruga PLUS dobila na natječaju potpuno derutni gradski prostor za korištenje te u njega uložila 70 tisuća kuna, a da se na taj natječaj nije nitko drugi niti javio, mada se na njemu, pod istim uvjetima, nudilo još četiri gradska prostora. Sve zainteresirane udruge željele su druge prostore - nitko nije htio taj uništen stan.

Stoga, usudio bih se reći kako bi opravdanije bilo kazati da je portal SBplus u funkciji svih dobronamjernih građana koji šalju vlastita zapažanja portalu te svojim argumentiranim ukazivanjem na propuste u radu jedinica lokalne uprave i samouprave, na prostoru koji informativno opservira portal, pridonose razvoju istih tih sredina. A ta opažanja/kritike građana nastoje se profesionalnim radom novinara portala SBplus.hr prezentirati javnosti s ciljem rješavanja problema na koje je ukazano. Kao u svakom radu tako i u novinarskom događaju se greške i previdi.

U svojim kolumnama na SBplus-u autori mogu biti pristrani i navijački raspoloženi prema nekome, ali to u takvome novinarskom formatu i nije iznenađenje jer bi se u kolumnama, po definiciji, trebalo samo davati mišljenje autora. Bilo bi poželjno kada bi novinari izbjegavali istraživačke tekstove upakirati kao kolumne.

A u kolumni „Umjesto njegovih pobočnika - SBplus u funkciji brodskog gradonačelnika Mirka Duspare“, autora J. Zovka koja je objavljena 16. prosinca 2017., između ostaloga stoji sljedeće: „Cilj, zbog kojeg komentiramo obznanu komentatora mini_ star, dakako, nije raskrinkavanje podmetanja koje nekim od svojih postova čine politički protivnici Mirka Duspare, nego je cilj gradonačelnikovim suradnicima poslati poruku: SBplus je plaćen za prijenos informacija o (ne)radu brodske gradske uprave, a vi, Dusparini pobočnici, plaćeni ste za operacionalizaciju političkih programa i zaštitu njegovih političkih bokova na način da, između ostalog, svakodnevno i na svakom mjestu, raskrinkavate mučke provokatore koji atakiraju, prije svega, na Vaše radno mjesto. Mi pak, ni Vama niti vašem poslodavcu, nećemo dopustiti da naš logo zataknete za vaš rever. Naime, naša zadaća je braniti društveno korisna načela, a ne društveno nekorisne službenike i/ ili političke dužnosnike“.


Urednik
Domagoj Zovak

 

Narudžba knjiga