Kopilad

Format:    21x15 cm
Broj stranica:   356
Uvez:   tvrdi
Godina izdanja:   2020.
Izdavač:   Udruga za promicanje lokalne uprave i samouprave

 

Dnevnički zapisi koje držite u ruci nastali su u najpoznatijem hrvatskom zatvoru Remetinec i požeškoj Kaznionici tijekom mog 270-dnevnog boravka u njima, od 30. siječnja do 30 listopada 2019. godine. Dva motiva nagnala su me na njihovo objavljivanje.

Prvi ima za cilj predstaviti zatvorski ambijent u kojem ‘posrnuli’ hrvatski građani izdržavaju kaznu zatvora koju im je nametnula zajednica zbog njihova nezakonita ponašanja u društvu te ih preodgaja - resocijalizira - za nastavak življenja na slobodi sukladno pozitivnim zakonskim propisima.

Drugi je motiv, pak, javno predstavljanje iz prakse hrvatske pravne države izvađenog slučaja koji zrcali posljedicu općeg karaktera društva i zajednice.

Dakle, u ruci ne držite roman u kojem se prožimaju stvarnost i fikcija, nego jedan od brutalno iskrenih zapisa aktera koji se nalazi u ratu s najrazornijom bolesti hrvatskog društva: korupcijom i organiziranim kriminalom.

Zapis je brutalno iskren jer je svaka radnja u njemu s autentičnog mjesta opisana istinito, a svi akteri nose svoja izvorna imena i prezimena.

Istina, prema aktualnim dominantnim kriterijima za mjerenje osobne uspješnosti ljudi u Hrvatskoj, jedan sam od većih gubitnika u recentnoj povijesti te zemlje.

Međutim, prema vječnoj ljudskosti, pravednosti i iz njih izvedene pravnosti[1], uvjeren sam, objektivni valorizatori Hrvatske zbilje moj slučaj tretirat će kao jedan od repera[2] dubine njezina strmoglavljenja u mulj korupcije i zločina kojeg svojim načinom rada generira sama država.

Unatoč činjenici da je ovo štivo nastalo iz osobnih interesa taksativno nabrojanih u sadržaju, ono je općeg karaktera i za cilj ima podsjetiti kako probleme kolektiva nije moguće riješiti individualnim nego isključivo skupnim djelovanjem.

 

[1]  Pravnost hrvatske države, bivša predsjednica Ustavnog suda Republike Hrvatske, Jasna Omejec, Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti, 2008. str. 75-138, u svome ‘nadugačko i naširoko’ (in extenso) znanstvenom članku, oportunistički opravdava evolutivne poteškoće s kojima se suočavala Hrvatska tijekom njezine recentne povijesti.

[2]  a.) vojn. izrazita točka na terenu… b.) znak koji služi kao polazna točka za orijentiranje, niveliranje…

Narudžba knjiga

Fragmenti iz knjige