• Vođe i vođeni

Jerko Zovak, brz, žestok, brutalan, oštrog jezika, kao inače, dovoljno drzak, da kao nitko u Hrvatskoj promovira 4 knjige u jednoj večeri

knjige promo

„Izvrsno novinarsko oko, brz, žestok, brutalan, oštrog jezika, drzak." Sve je to Jerko Zovak, autor večeras promovirane četiri knjige naslova „Za Dusparina vakta“, „Vođe i vođeni u brodskom Posavlju“, „Za sve je kriva šutljiva većina“ i „Novogradiški lideri“ iznjedrene kao logičan slijed napisanih kolumni pod nazivom „Manjinaš“ na SBplus portalu.

Predstavljajući knjigu „Za dusparina vakta“ dr. Marijan Šabić dao je naglasak na Jerka Zovka kao autora provokatora, koji samim naslovom ukazuje na dužinu vladavine gradonačelnika Duspare, ali i sukob između doseljenika, Bosanaca i starosjedioca Slavonaca. 101 objavljenu kolumnu dr. Šabić nazvao je „Jerkovi drzoviti feljtoni“. - Svi koji se na bilo koji način bave javnim radom postali su svjesni da ih netko prati, i pažljivo sluša, i da sve što radi može postati podložno jako gruboj javnoj kritici. Upravo to je vrijednost kolumna Jerka Zovka- kazao je dr. Marijan Šabić. 

Jerkovu činjenično utemeljenu istinu kroz kolumne i te kako su osjetili „Novogradiški lideri“, što je ujedno i naslov druge večeras promovirane knjige. U njoj autor kroz već objavljene kolumne progovara o nositeljima političkog života, izvršne i zakonodavne vlasti s naglaskom na lidere SDP-a u Novoj Gradiški. - Jako iskreno i osobno je gospodin Zovak je to pisao, nikoga nije štedio i ukazivao je na probleme koji se događaju ali i na probleme koji bi mogli proisteći iz njihovog rada. Pokazao se kao dobar prorok jer upravo svjedočimo posljedicama. Mislim na grad Novu Gradišku koji je uložio u privatnu tvrtku 20 milijuna kuna koja je ovih dana prodana za 20 tisuća kuna. Svojim govorom istine, koji nikako nije bio govor mržnje, optuživao je ljude koji su nosili ta ružna djela zbog kojih je i sam bio osuđen iako je trebalo biti obrnuto.- kazao je dr. Zoran Jukić govoreći o drugoj knjizi u kojoj je također dan veliki naglasak na novogradišku bolnicu. 

U knjizi „Vođe i vođeni u brodskom Posavlju“ objavljene su 122 kolumne od kojih samo 16 nema veze s politikom. U njima Zovak političare naziva, na sebi osebujan način,“ impotentnim“ ili „niš' korisnim“. Kratki osvrt dao je Drago Hedl, dugogodišnji istraživački novinar koji se zapravo više osvrnuo na autora Jerka Zovka novinara.- Izvrsno novinarsko oko, brz, žestok, brutalan, oštrog jezika, drzak, bez razmišljanja što će taj tekst izazvati, i jako dobro čitan. Vrlo kritički raspoložen prema gradonačelniku ali i županu. Pisao je o ljudima koje svakodnevno susreće na ulici, što nije nimalo lako. I bio sam na raznim promocijama ali nikada na promociji četiri knjige odjednom.

Saša Leković , predsjednik Hrvatskog novinarskog društva bio je promotor četvrte knjige „Za sve je kriva šutljiva većina“ - Kako autor iznosi isključivo vlastito stajalište, koje nije mjerljivo kao činjenične, istraživačke ili analitičke teme, jako je teško bio što reći, ali i ovakav pristup, iako se ja s dijelom teza ne bih složio, ne umanjuje vrijednost napisanog i sviđa mi se što knjiga kao takva postoji. - kazao je Leković.

Domagoj Zovak kao urednik tri knjige nije imao nimalo lak zadatak, jer 300-tinjak kolumni valjalo je posložiti u tri primarne teme.- Osvrnuo sam se na neke karakteristične citate koji najslikovitije opisuju samog autora njegovu ideološku i stilsku potkovu. 

Što u knjigama piše znaju novinari, ali i čitatelji, riječ o zbiru kolumni, kronologiji sedam posljednjih godina bitnih događaja koji su obilježili dva grada i županiju. U jednoj autor progovara o poimanju politike u Hrvatskoj s implikacijama na lokalno područje. Ukupno je u 4 knjige objavljeno 370 kolumni u kojima se nije štedjelo ni lijeve ni desne.- Kada radite kao novinar morate znati da je istina primarna, a vaše mišljenje sekundarno. Ovo su kolumne, moji osobni stavovi. U samom početku često sam otklizao i možda nepravedno prozivao ne pronalazeći pravu mjeru. Mislim da sam kasnije bio uravnoteženiji i da ću idućih sedam godina biti još bolji.- kazao je autor knjiga Jerko Zovak.

Izvor: www.ebrod.net, 06.03.2018.


Narudžba knjiga