• Rat

Hina o promociji

hinaPred punom dvoranom Ivane Brlić Mažuranić u Slavonskome Brodu u utorak navečer je predstavljena knjiga Jerka Zovka "Rat u Bosanskoj Posavini 1992. godine", čija je osnovna teza da za pad Bosanske Posavine nije kriva vojska, nego politika.

Kao pripadnik 108. brigade Hrvatske vojske, Zovak je šest mjeseci proveo na posavskom ratištu. Rekao je kako je dvogodišnje istraživanje, koje je rezultiralo bogato dokumentiranom knjigom na više od 700 stranica, poduzeo iz želje da "demantira službene stavove hrvatske politike i hrvatske vojske kako su za pad Bosanskog Broda i cijele Bosanske Posavine krivi 108. slavonsko brodska brigada, 101. bosansko brodska i 3. A gardijske brigada".

Te tri brigade jesu zadnjih sedam dana bile ne terenu ali one, rekao je Zovak, nisu uzrok gubitka Posavine. Usuđujem se reći kako sam uspio dokazati da je u to doba svjesno i namjerno planirana politika koja je dopustila koridor od Banja Luke do Bijeljine i tako pomogla oživotvorenju Republike Srpske u Bosni i Hercegovini, dovela do pada Bosanske Posavine, ustvrdio je Zovak. Onaj tko je odlučio pustiti koridor kroz Posavinu, taj je prepustio najveći dio Posavine Republici Srpskoj, kaže Zovak. A to je omogućeno sporazumom Boban - Karadžić u Grazu 6. svibnja 1992. kojega su blagoslovili i hrvatski predsjednik Franjo Tuđman i srpski Slobodan Milošević, rekao je Zovak.

Većim dijelom s tim se slaže i autor pogovora, stožerni general u mirovini Petar Stipetić, koji je od srpnja 1992. bio zapovjednik slavonskog bojišta. Kaže kako je osobno dva puta inicirao presijecanje koridora ali je oba puta bio spriječen, a kod drugog pokušaja i smijenjen. "Nikada kao zapovjednik slavonskoga bojišta nisam znao za političke igre da se Posavina nekom prepusti. Moja je težnje bila obraniti i zauzeti te sačuvati Posavinu", kaže Stipetić.

 Iako je nakon gubitka Bosanskoga Broda i Posavine u svojim zaključcima osnovnim uzrokom za to naveo samovolju zapovjedništava 108., 3 A brigade i 101 brigade HVO-a, djelomično je promijenio mišljenje. I dalje zamjera što su izvlačenje počeli bez zapovijedi, ali ispričao se zbog izjave da su kukavički pobjegli. "Žao mi je što sam takvu izjavu dao u trenutku kada nisam znao cjelokupnu situaciju koja je bila na ovom ratištu", rekao je.

Zovkovu knjigu preporučio je vojnim profesionalcima i svima koji žele znati u kojoj mjeri je vojnik, kako je kazao, bio instrument politike, a politika uzrok pada Bosanske Posavine. Ovom knjigom mnoge stvari su rasvijetljene, smatra Stipetić.

 

ZAGREB,
16. prosinca 2009. (Hina)


Narudžba knjiga